piątek, 21 czerwca 2013

Maślane rogale




Ukochane rogale mojego syna :)


 Składniki na ok 12 sztuk rogalików:


* 580 g mąki pszennej
* 2 jajka
* 1 łyżka soku z cytryny
* 1 łyżka oleju słonecznikowego
* 1,5 łyżki cukru
* płaska łyżeczka soli
* 1 szklanka letniego mleka (250 ml)
* 60 g roztopionego masła
* 20 g świeżych drożdży 


Dodatkowo:


* 50 g roztopionego masła
* 1 jajko do posmarowania
* mak lub sezam do posypania


- Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawić do wyrośnięcia.
- Roztrzepać jajka, dodać sól, mleko, cukier, olej.
- Następnie wsypywać mąkę, sok z cytryny i wyrośnięte drożdże, roztopione masło.  
- Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.
- Ciasto wyłożyć na stół i wyrabiać , tak długo, aż zacznie odstawać od rąk. 
- Wyrobione ciasto uformować w kulę i włożyć do miski. Przykryć ściereczką i pozostawić
   w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ( godziny czasu).

- Ciasto podzielić na 12 części, z których uformować kulki.
- Kulki  rozwałkować na owalny placuszek o długości około 20 cm. Placuszek posmarować 
  niewielką ilością masła. Zwinąć, jak naleśnika, wzdłuż krótszego boku. Po zwinięciu złączyć
  końce razem na kształt rogalików.
- Rogaliki ułożyć na blaszce, w sporych odstępach, odstawić do wyrośnięcia (powinny
   podwoić objętość).

- Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem lub sezamem.
- Piec w temperaturze 200ºC przez około 23 - 25 minut.

1 komentarz:

  1. Mmm.....polskie rogaliki! Moja babcia je robiła z dziką różą. ....

    OdpowiedzUsuń