piątek, 21 czerwca 2013
Maślane rogale
Ukochane rogale mojego syna :)
Składniki na ok 12 sztuk rogalików:
* 580 g mąki pszennej
* 2 jajka
* 1 łyżka soku z cytryny
* 1 łyżka oleju słonecznikowego
* 1,5 łyżki cukru
* płaska łyżeczka soli
* 1 szklanka letniego mleka (250 ml)
* 60 g roztopionego masła
* 20 g świeżych drożdży
Dodatkowo:
* 50 g roztopionego masła
* 1 jajko do posmarowania
* mak lub sezam do posypania
- Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawić do wyrośnięcia.
- Roztrzepać jajka, dodać sól, mleko, cukier, olej.
- Następnie wsypywać mąkę, sok z cytryny i wyrośnięte drożdże, roztopione masło.
- Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.
- Ciasto wyłożyć na stół i wyrabiać , tak długo, aż zacznie odstawać od rąk.
- Wyrobione ciasto uformować w kulę i włożyć do miski. Przykryć ściereczką i pozostawić
w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ( godziny czasu).
- Ciasto podzielić na 12 części, z których uformować kulki.
- Kulki rozwałkować na owalny placuszek o długości około 20 cm. Placuszek posmarować
niewielką ilością masła. Zwinąć, jak naleśnika, wzdłuż krótszego boku. Po zwinięciu złączyć
końce razem na kształt rogalików.
- Rogaliki ułożyć na blaszce, w sporych odstępach, odstawić do wyrośnięcia (powinny
podwoić objętość).
- Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem lub sezamem.
- Piec w temperaturze 200ºC przez około 23 - 25 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mmm.....polskie rogaliki! Moja babcia je robiła z dziką różą. ....
OdpowiedzUsuń